INTERAGRO SRL – Punct de lucru SERA DE TOMATE

Grupul InterAgro, adevărat inovator în aplicarea tehnologiilor de ultima generaţie, şi-a concretizat

una dintre cele mai noi investiţîi prin utilizarea uneia dintre tehnologiile cele mai moderne şi anume cultivarea tomatelor în vată minerală.

Astfel s-a înfiinţat Sera de tomate de la Zimnicea, pe o suprafaţa de un hectar, în care semănatul tomatelor se realizează conform acestei noi tehnologii în casete celulare umplute cu vată minerală uniform distribuite pe rânduri prin care se asigura realizarea unei umectări cât mai bune a casetelor respective. Umectarea casetei se face cu o soluţie nutritivă atent dozata, astfel încât conţinutul ei este modificat în funcţie de faza de dezvoltare a plantei. Astfel, producerea de tomate în sera este foarte avantajoasă deoarece se reduc cheltuielile mecanice, cresc performanţele agrotehnice şi producţiile la hectar, prin lucrări agricole executate la înalţi parametri tehnici şi calitativi.

În sera de tomate, InterAgro a început producerea de tomate pe hibridul Dirk, într-un ciclu scurt de cultură, şi anume de jumătate de an (ianuarie-iunie), aceasta pentru evitarea temperaturilor ridicate din timpul verii, cu o repetare ciclică a procesului, şi respectarea unei densitaţi a plantelor de 27-30 plante la mp. Productivitatea înregistrata este între 300 - 400 tone la hectar, desfacerea acestora fiind avantajata de una din proprietaţile foarte importante ale tomatelor şi anume rezistenţa crescută la transport şi depozitare datorită prezenţei caracteristicei genetice denumită LSL (prescurtarea de Long Shelf Life – 51 traducerea literară fiind viaţa lungă la raft sau pe româneşte rezistenţa crescută la transport şi depozitare). Indiferent de stadiul în care sunt culese (în pârga sau la maturitate) fructele nu se înmoaie imediat după recoltare, ele rezistând de la 5 până la 15 zile de la recoltare, în funcţie de hibrid, fără să-şi altereze fermitatea iniţiala.

De asemenea, faptul că starea de sănătate a populaţiei este condiţionata de o hrană echilibrată în care tomatele ocupă un loc aparte este un factor important care a fost şi este luat în calcul la stabilirea modului în care se realizează comercializarea acestora. Ele sunt o sursă de vitamine, săruri minerale uşor asimilabile, cu influenţa directă asupra metabolismului şi a proceselor de digestie a alimentelor. Consumul redus sau lipsa legumelor în sezonul rece (noiembrie-mai) dezechilibrează nutriţia şi implicit organismul uman, care este nevoit să se alimenteze numai cu produse bogate în proteine de origine animală, grăsimi şi glucide din pâine.

De aceea cercetările întreprinse demonstrează că tomatele forţate (în sere încălzite) pot contribui substanţial la eliminarea deficienţelor arătate mai sus. În mod cert tomatele nu trebuie să lipsească de pe masă în timpul iernii.

Este concluzia generală care dă continuitate procesului ciclic de producere a acestora în sistemul nou de cultivare în vată minerală.